Verstop beeld in geluid (steganography)

Ik ben een beetjaphex twin facee een nerd. Ik mag graag spelen met programma’s en nieuwe dingen leren. Dat houdt me scherp en zorgt dat ik op de hoogte blijf van de laatste ontwikkelingen.

Een van de dingen die me een paar jaar geleden opviel waren de posts over de spectografische analyses van Aphex Twin. Een slimme jongen ontdekte dat hij plaatjes verstopte in zijn muziek. Letterlijk. En hij blijkt niet de enige audiokunstenaar te zijn die dat doet. Meer voorbeelden na de 

Een leuk trucje, maar wat onderzoek leerde al snel dat veel software (zoals Coagula) die dat kan de eentjes en nullen van een digitaal bestand omzet in geluid.

Beeld omgezet in hoorbaar geluid

De meeste tutorials laten zien hope het principe werk. Maar…het beeld wordt omgezet in ruis, bliepjes en andere rare geluiden. Kortom, niet geschikt voor een nieuwsreportage.

Er zijn genoeg voorbeelden van manieren hoe je informatie kunt verstoppen in foto’s en filmpjes (google eens op ‘Steganography‘), maar als het gaat om het onhoorbaar verstoppen van informatie in audio leverde Google weinig bruikbare resultaten op.

Frequentie aanpassen

Tot ik een idee kreeg. Wat als ik de informatie verstop in een frequentie die onhoorbaar is voor de meeste mensen. Dus op een hele hoge frequentie. Maar hoe doe ik dat? Audio montagesoftware heeft zelden de optie om de frequentie van geluid te verschuiven. Je kunt het filteren, maar daar gooi je alleen maar informatie mee weg.

Tot ik de fantastische Wallonische sounddesigner en onderzoeker Stephane Pigeon benaderde. Hij verhoogde de frequentie van mijn sample naar 18.000-20.000 Hz, de bovengrens van wat professionele apparatuur kan laten horen. Geloof je het niet? Luister zelf of je het hoort, of download het bestand (rechtermuisknop, opslaan als) en haal hem zelf door je spectral frequency display (zie foto).

 

Je hoort het niet op je iPhone of op je speakers, maar als je goede apparatuur hebt kan het wel je tweeters opblazen. Afmixen op -15 dB is dus wel zo veilig.

Monstertje_steganography

Ook proberen? Ik heb Stephane gevraagd of hij de code wil delen, maar dat wil hij niet. Bovendien zouden we er weinig aan hebben aangezien het is geschreven in Matlab, een programmeertaal die veel wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Of kennen jullie programma’s waarmee je de frequentie van samples kunt verhogen of verlagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *