Spelen met audio

Novation NocturnRadiolab heeft mijn stijl van radio maken beïnvloed. Het is een wetenschapsprogramma op de Amerikaanse publieke radio-omroep NPR. Als je nog niet bekend bent met hun werk, check dan hier een paar van hun fantastische afleveringen. Bijvoorbeeld over anesthesie, wanneer je wereld een kwartslag draait, wanneer je been ineens drie keer zo lang wordt of mensen die tijd veel sneller of langzamer beleven dan wij.

Presentator Jad Abumrad is afgestudeerd als componist. Maar bovenal is het een nerd die graag met geluid speelt. Zo maakte hij dit bedje bijna geheel uit de zin ‘sound is like touch at a distance’. Hij vertelt er hier het een en ander over.

Making Radio Lab (Radio Lab) by Jad Abumrad & Robert Krulwich on Grooveshark

TL;DR

Radio is goed in het vertellen van abstracte verhalen. Maar om de luisteraar te boeien moet je het audiotechnisch aantrekkelijk en spannend houden. Dat doe je door geluid te manipuleren.Ableton Live

Onlangs hielp technicus Dick Klabbers met het inregelen van mijn nieuwe speeltje: een Novation Nocturn. Een midi-controller met programmeerbare draaiknoppen waarmee je – in combinatie met een Digital Audio Workstation (DAW) – samples kunt bewerken en veel controle hebt over de effecten die je op samples gebruikt. Voorlopig ben ik vooral nog aan het leren en spelen.

Voorbeelden

Zodra ik concrete voorbeelden heb, laat ik die natuurlijk aan jullie horen, tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *