Sound is like touch… at a distance

WaveformWaarom houd ik van radio? Ik blijf in de auto zitten voor een gesprek dat me grijpt. Nog mooier: een reportage met veel sfeer en zwangere stiltes. Je voelt het, meer dan wanneer je er beeld bij ziet.

Waarom raakt radio me meer dan televisie? Radio is the theater of the mind. Het is een cliché, maar het klopt wel. Radio doe je samen met de maker. De maker vertelt over een kleurige vogel in een boom. Jij ziet een toekan, of een papegaai. Net wat je wilt, het is jouw vogel.

Maar het is meer dan dat. Radio voél je. Zeker de radio die de mensen van Radiolab maken, een programma over wetenschap op de Amerikaanse publieke omroep NPR. Toen ik dit hoorde vielen er een hoop puzzelstukjes op zijn plek, maar dat kun je lezen na de 

Je wordt letterlijk geraakt door geluid. Wat nog indrukwekkender is: bijna het hele ‘bedje’ (de geluidseffecten onder het fragment) is gemaakt door de zin ‘Sound is like touch at a distance’ te bewerken.

Sfeer maakt je verhaal beter

Als maker verbaas ik me over de schoonheid en de liefde waarmee het is gemaakt. Maar het heeft ook een functie; het geluid draagt en versterkt het verhaal. Het is mooi en daardoor blijf je geboeid. Ik heb zelf een bescheiden poging gedaan om een aantal trucs toe te passen in mijn radioserie over de gemeenteraadsverkiezingen.

Manipulatie

Onlangs liet een collega een aflevering uit de serie horen aan bezoekende collega’s van andere omroepen. Manipulatie! Bedrog! Dat geluid is niet opgenomen op locatie! Dat klopt, maar het is ook geen nieuwsreportage. Je vertelt een verhaal, maak het dan zo spannend en illustratief mogelijk. Zorg dat de luisteraar aan die radio gekluisterd blijft.

Beste Nederlandse omroepbazen. Radio is anno 2014 springlevend. Meer Radiolab en minder geouwehoer alstublieft. Maar wat vinden jullie? Is het manipulatie, of is dit een goede manier om je verhaal te vertellen?

Een gedachte over “Sound is like touch… at a distance”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.