Research: fors meer politie bij grote evenementen

De politie(vakbond) klaagt al jaren over de politiecapaciteit die grote evenementen kosten. Maar hoe veel capaciteit zijn ze daar dan aan kwijt? Ik stuurde een wobverzoek naar de politie Oost-NL. De beantwoording duurde even, maar met Koningsdag voor de deur was het tijd voor publicatie in dagblad De Gelderlander.

Fors meer politie nodig bij grote Gelderse evenementen

ARNHEM – De politie was vorig jaar fors meer uren kwijt aan grote evenementen in Gelderland. Vooral bij Koningsdag en de Nijmeegse Vierdaagse wordt meer politie ingezet. De politiebond ACP vreest dat dit ten koste gaat van regulier politiewerk.

Door: Reinier Vermeer en Joris Gerritsen

Dagblad De Gelderlander deed een beroep op de wet openbaarheid van bestuur om er achter te komen hoeveel uren de politie de afgelopen drie jaar besteedde aan drie grote evenementen in Gelderland: Koningsdag in Arnhem, Bevrijdingsdag in Wageningen en de Nijmeegse Vierdaagse.

Bij de Vierdaagse is de sterkste stijging te zien. De Vierdaagse en de bijbehorende feesten die acht dagen duren trekken jaarlijks meer dan een miljoen mensen naar Nijmegen. In 2017 kostte het wandelevenement de politie ruim 15.000 manuren, een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van 2015.

Ook op Koningsdag wordt veel politie ingezet. Het aantal uren steeg met ruim 20 procent. Vooral in Arnhem, waar de dag is uitgegroeid tot een groot evenement met meerdere podia in de stad. Gemiddeld komen er 150.000 bezoekers naar het evenement, met uitschieters naar 220.000 mensen bij mooi weer. De inzet tijdens Bevrijdingsdag in Wageningen nam in het afgelopen jaar ook toe.

Verzuim
Politiebond ACP is niet verrast door de cijfers, maar spreekt wel van een ernstige situatie. ,,Dit gaat ten koste van het werk van wijkagenten en aangiftes blijven liggen’’, stelt woordvoerder Erik Thijssen. ,,De collega’s worden te zwaar belast. We hebben nu al te maken met veel verzuim. De agenten houden dit niet vol’’, zo vervolgt Thijssen.

Burgemeester Bruls van Nijmegen wijst erop dat de inzet van de politie in zijn ogen nog meevalt voor de Vierdaagse. ,,Het is het grootste evenement van Nederland en de inzet per dag valt enorm mee als je het vergelijkt met eendaagse evenementen. Bovendien zit het niet in het blauw op straat. We vinden veiligheid belangrijker. Er is de dreiging van aanslagen. Voor een evenement als de Vierdaagse wordt vooraf meer informatie ingewonnen en worden veiligheidsanalyses gemaakt. Deze uren tellen ook mee.”

Steeds meer toezicht nodig
Naast de bovenstaande grote evenementen worden volgens de politie en vakbonden steeds meer evenementen georganiseerd waarbij toezicht van de politie nodig is. De ACP vindt dat burgemeesters hier kritisch naar moeten kijken.

Bruls: ,,We moeten meer vragen van organisatoren. Dat doen we ook al. Ook bij de Vierdaagse. Het verkeer regelen bijvoorbeeld laten we over aan de organisatie zelf.’’

 

Dit artikel verscheen op 26 april 2018 op de voorpagina van dagblad De Gelderlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *