Mijn Vierdaagse (als verslaggever) in cijfers

Roze Woensdag 2017
Roze Woensdag 2017

De Nijmeegse Vierdaagse van 2017 was één groot feest, en een genot om er verslag van te doen. Die wandelaars lopen 30, 40 of 50 kilometer. Maar hoe veel kilometers maak je als (radio)verslaggever eigenlijk?

Ik mocht voor Omroep Gelderland live verslag doen vanaf de Wedren, het plein waar ieder jaar zo’n 45.000 wandelaars starten aan hun Vierdaagse en ook de plek waar hun dag eindigt. Een overzichtelijk terrein, met een oppervlak van ongeveer 2 voetbalvelden.

Ik gebruikte deze stappenteller om bij te houden hoe veel ik iedere dag heb gelopen. De resultaten zijn aan de lage kant, omdat mijn telefoon iedere dag gemiddeld een uur aan de lader lag. Daardoor ligt het werkelijk aantal waarschijnlijk 10 procent hoger. Ja, er zijn powerbanks, maar die laden langzamer en probeer maar eens kilometers te maken met zo’n batterypack in je broekzak. Niet erg comfortabel.

Het aantal stappen zegt niet zo veel. Omgerekend naar kilometers ziet dat er zo uit. Gemiddeld liep ik tussen de 4,3 en 4,4 kilometer per uur, een beetje afhankelijk van hoe druk het was op de Wedren.

En daarmee verbrandde ik zo veel calorieën.

En de Vierdaagse van al die wandelaars dan?

Ik hield ook het aantal uitvallers bij van de Vierdaagse van 2017. De Vierdaagse is de afgelopen jaren nogal gegroeid. Wanneer er meer mensen starten, kunnen er ook meer mensen uitvallen. Het percentage uitvallers zegt daarom meer over het verloop van een Vierdaagse dan het absolute aantal uitvallers/uitlopers.

NB: De Vierdaagse van 2016 werd afgelast nadat er op de zeer warme tweede dag twee doden vielen.

Iets minder uitvallers dan gemiddeld

Het absolute aantal uitvallers van de Nijmeegse Vierdaagse lag iets lager dan gemiddeld.

Over de finish

Zo veel mensen liepen de Vierdaagse de afgelopen jaren uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.