Grote verschillen in premies autoverzekeringen

Er zitten forse verschillen tussen de premies van autoverzekeringen. Dat blijkt uit een steekproef die ik voor Omroep Gelderland deed met autoverzekeringsvergelijkingssite Autoverzekering.nl.

Foto: NettoFigueiredo / Pixabay

In de Arnhemse wijk Malburgen-Oost (€62,81) betaal je maandelijks 28 procent meer voor dezelfde all-risk verzekering dan in het Achterhoekse Terborg (€45,22).

In de steekproef maken we een vergelijking op basis van een fictieve bestuurder van 45 jaar oud, met 5 schadevrije jaren en die 12.000 tot 20.000 kilometer per jaar rijdt en kiest voor geen eigen risico. Per postcode kijken we wat de premie voor een WA-verzekering is en de premie van een Allrisk-verzekering. We hebben in de steekproef gekeken naar de grote steden, maar ook kleinere plaatsen verspreid over de regio’s Arnhem-Nijmegen, Veluwe, Rivierengebied en de grensstreek.

Bekijk hieronder waar de premies het hoogst liggen ten opzicht van de gemiddelde premies voor WA (€24,08) en al-risk (€46,91).

Nauwelijks hogere premie door autobranden

Wat opvalt is dat de premie in de Culemborgse wijk Terweijde niet veel hoger is dan in nieuwbouwwijk Parijsch in dezelfde plaats. Terweijde wordt al jaren geplaagd door autobranden. ‘Autobranden zorgen weliswaar voor veel schade, maar ze komen niet zo heel vaak voor’, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. ‘Er zijn zijn 6000 tot 8000 autobranden per jaar, tegenover 1 miljoen schadeclaims in het verkeer.’

Autodiefstallen lijken belangrijke factor

Het Verbond van Verzekeraars weet dat de premieverschillen op postcodeniveau fors kunnen wisselen. ‘Dat heeft te maken met het risico per postcodegebied’, zegt woordvoerder Rudi Buis. ‘Het risico op diefstal, een ongeval, zelfs schade door noodweer kan meewegen in de hoogte van de premie. Maar ook vandalisme en autobranden.’ Het aantal autodiefstallen lijkt een goede indicator voor de hoogte van de premie. In Arnhem en Nijmegen worden relatief veel auto’s gestolen, en de premies zijn daar aanzienlijk hoger.

De tekst gaat verder onder de kaart

‘Criminelen zijn lui’

Waarom er in Arnhem en Nijmegen relatief zo veel auto’s wordt gestolen is giswerk, zegt André Bouwman van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). ‘Beide steden liggen redelijk dicht aan de grens. Dat maakt een achtervolging van de politie ingewikkelder. Daarnaast zijn in sommige regio’s bendes actief. Criminelen zijn lui en brengen hun gestolen spullen het liefst naar een heler in de buurt. Rond Arnhem, Nijmegen en bijvoorbeeld ook Eindhoven zijn redelijk veel sloopbedrijven. Bij een autosloperij in Millingen aan de Rijn werden een paar jaar geleden duizenden onderdelen van honderden gestolen auto’s gevonden.’

Dit artikel verscheen eerder bij Omroep Gelderland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *