Digitalisering en de overheid; het blijft lastig (zeker op cruciale momenten)

Inloggen op de site van de Belastingdienst mislukt
Computer says no.

Je wilt een voorlopig aanslag betalen over 2016, kan dat? Vast, maar de Belastingdienst maakt het je niet makkelijk.

Het is weer tijd voor de Belastingaangifte en traditiegetrouw betekent dat ellende bij de website van de Belastingdienst. Ik ervaarde zelf dat 2016 geen uitzondering is. Ik kreeg een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2016. Ter verduidelijking: alleen ondernemers/ZZP’ers krijgen die voorlopige aanslagen, als burger krijg je die niet. Dit is dus geen poging om een ‘gewone’ belastingaangifte te doen, maar wat volgde is exemplarisch voor hoe het nu al jaren gaat bij de Belastingdienst op cruciale momenten.

Om te achterhalen hoe veel ik moet betalen en met welk betalingskenmerk probeerde ik mij aan te melden op de site van de Belastingdienst. Dat lukte in eerste instantie niet.

Inloggen op de site van de Belastingdienst mislukt
Inloggen op de site van de Belastingdienst mislukt

‘U mag weer aangifte doen!’

En dat op de dag dat staatssecretaris Wiebes het startschot gaf voor het doen van de aangiftes. Pijnlijk.

‘Probeer het later nog eens’

Een paar uur later lukte het om in te loggen, maar er waren nog steeds problemen. Veel informatie kon niet worden opgevraagd.

Veel informatie op website Belastingdienst is niet beschikbaar
Veel informatie op website Belastingdienst is niet beschikbaar

De Belastingtelefoon kan de brief ook niet vinden

Uiteindelijk lukte het en op de site van de Belastingdienst zag ik dat ik twee brieven heb ontvangen. De aanslag voor de premie volksverzekeringen 2016 heb ik inderdaad gekregen. De aanslag voor de inkomstenbelasting 2016 (belasting die je betaalt over inkomsten die je nog niet hebt gehad vind ik trouwens absurd) kan ik nergens vinden.

Wat doe je dan? Je belt de Belastingtelefoon om te vragen naar het bedrag en het betalingskenmerk van de aanslag, zodat je kunt betalen en in ieder geval geen boete riskeert. De betreffende medewerker kon de aanslag inkomstenbelasting 2016 nergens terugvinden.

Er staat toch echt dat de Belastingdienst een voorlopig aanslag inkomstenbelasting 2016 heeft verstuurd.
Er staat toch echt dat de Belastingdienst een voorlopig aanslag inkomstenbelasting 2016 heeft verstuurd (op 22-01).

‘Computer says no’

“Ja, maar hij staat op de site. Bij ‘mijn correspondentie’, probeerde ik nog.” Computer says no, de medewerker kon geen informatie geven over brieven die hij niet terug kan vinden. “Kunt u dan een notitie maken dat ik er specifiek naar heb gevraagd, zodat ik me ergens op kan beroepen als ik bezwaar wil maken tegen een eventuele boete?” Dat kon hij niet, medewerkers van de Belastingtelefoon hebben geen ‘mutatierechten.’ Misschien kon hij me adviseren hoe ik toch kon achterhalen óf en hoe veel geld ik moest overmaken voor mijn voorlopige aanslag? “Ik kan geen informatie geven over brieven die ik niet in kan zien.” Begrijpelijk, maar ik kom er ook niet verder mee.

Ondertussen heb ik alle administratiemappen doorgeplozen, nergens kan ik de brief vinden. Maar misschien staat hij wel op MijnOverheid.nl, de nieuwe portal voor communicatie met burgers. U weet wel, de website die de Blauwe Envelop moet vervangen. Goed idee, ik wou dat ze het 10 jaar geleden hadden ingevoerd.

Overzicht berichtenbox MijnOverheid
Overzicht berichtenbox MijnOverheid

Is MijnOverheid.nl een verbetering?

Je logt in met precies dezelfde DigiD-login die je gebruikt voor De Belastingdienst, maar op MijnOverheid is veel meer informatie te vinden; overzichten van je pensioen, uitkeringen, uittreksel van de Gemeentelijke Basisadministratie enz enz. Een prima stap om informatie op één plek inzichtelijk te maken voor de burger. Zo kun je er ook alle brieven vinden die de overheden en uitvoeringsinstanties naar je sturen, waaronder de Belastingdienst (de blauwe envelop gaat eruit, weet je nog?) Maar laten we eens kijken of het ook al werkt.

In het overzicht met de correspondentie staat één brief van de Belastingdienst: de ‘aanslag inkomstenbelasting 2016’. Mooi, precies wat ik nodig heb. Maar wat blijkt zodra je de PDF open klikt?

Detail uit "Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2016"
Detail uit “Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2016”

Precies. Het blijkt dan niet te gaan om een aanslag voor de inkomstenbelasting 2016, maar om de premie volksverzekeringen die je tegenwoordig ook vooruit moet betalen. Verkeerde brief, of verkeerde titel meegegeven.

TL;DR: Je hebt geen poot om op te staan

Op de site van de Belastingdienst staat dat ik een aanslag moet betalen, maar ik kan nergens terugvinden hoe veel geld ik moet betalen en welk betalingskenmerk ik moet vermelden. De Belastingtelefoon kan de brief waarnaar op de site wordt verwezen niet vinden, en op Mijnoverheid.nl staat een brief met een verkeerde titel. Mocht ik een aanmaning krijgen voor de aanslag inkomstenbelasting 2016 kan ik me nergens op beroepen bij een bezwaar en kan ik gedwongen worden een boete te betalen, terwijl ik daar niets aan kan doen.

Is dat de winst van de digitalisering van de overheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.