Datajournalistiek en datavisualisatie

Datajournalistiek‘Wie van jullie heeft ervaring met excel?’ Een paar handjes gaan weifelend de lucht in. Nee, de meeste journalisten zijn geen helden met cijfertjes. Ik vind cijfertjes heel interessant, maar ook mijn data-skills kunnen wel een opfriscursus gebruiken.

Cijfers kunnen hele mooie verhalen opleveren. En zeker op internet en in apps kun je er leuke dingen mee. Voorbeelden na de

Jelle Kamsma (van dataplatform LocalFocus) en Dick van Eijk (datajournalist bij NRC en één van de oprichters van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten) leerden ons in één dag spijkeren ze ons bij over hoe je een dataset opschoont en die gegevens vervolgens weer gebruikt in een visualisatietool als LocalFocus.

Ik kon het gelijk in praktijk brengen bij een aantal verhalen over brandveiligheid en ouderen. Want bijna iedereen kan een tabelletje uit Statline (de databank van het CBS) halen. Maar het wordt natuurlijk veel interessanter als je je eigen datasets bij elkaar sprokkelt.

U wilt voorbeelden? Nou, bijvoorbeeld cijfers over het aantal mensen dat overlijdt door brand, uitgesplitst naar leeftijd. Het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) in Arnhem houdt het nauwkeurig bij en ik maak er dankbaar gebruik van. In de eerste maanden van 2015 zijn er namelijk (in verhouding) heel veel ouderen overleden.

Een andere dataset van het IFV gebruikte ik voor een artikel over de Brandwondenstichting, die zich ernstig zorgen maakt over de zelfredzaamheid van ouderen bij brand.

Zelf mooie vormen gezien van datajournalistiek? Drop ze in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.